Habitat for Humanity Bulgaria
You need to install, upgrade or enable your Flash Player
Начало  »  Лица и места  »  Програмата за микрофинансиране

Програмата за микрофинансиране

Историята на Виолета от Сливен

Историята на Виолета от Сливен

Виолета живее в покрайнините на Сливен, в подножието на планината. Къщичката, която дели със семейството си е била лятната им вила, когато времената са били по-добри, но вече единственото жилище, с което разполагат.

„Стаята” на Виолета представлява малка пристройка, в която вещите й едва се побират. Изолацията и замазката на стените са лоши, покривът е направен от материал, съдържащ азбест и тече. Всичко това води до опасности за здравето на възрастната жена.

Имало е време, когато семейството е разполагало и с други имоти, които Виолета, след смъртта на съпруга и сина си, продава, за да купи апартамент на дъщеря си и нейното семейство. За съжаление парите от продажбите са пропилени от зет й, който след това ги напуска и им оставя само дългове.

Въпреки тежките жилищни условия и допълнителните житейски трудности, Виолета и Пепа се грижат самоотвержено за дома и семейството.

Историята на Виолета от Сливен

Останали сами, двете жени нямат друг избор и се установяват в къщичката. Повечето от ремонтите са направени от Виолета, тъй като тя не може да си позволи да наеме майстори. Въпреки че е вече пенсионерка, тя продължава да работи в близкия супермаркет. Печели около 300 лева на месец, което й дава възможност да вземе заем по програмата за микрофинансиране в размер на 300 евро, за да купи строителни материали и отново, главно със собствени усилия, да поправи покрива.

Хабитат България планира да организира екип от местни доброволци, които да помогнат на Виолета с ремонта.

 
Изработен от Сливен НЕТ; Програмиране от Христо Друмев.