Habitat for Humanity Bulgaria
You need to install, upgrade or enable your Flash Player
Начало  »  Лица и места  »  Моят дом не е моята крепост - домове достъпни за деца и младежи с увреждания

Моят дом не е моята крепост - домове достъпни за деца и младежи с увреждания

Петя и Борис Петрови са родители на три деца - Габи (10), Ани (3), и Илия (2). Семейството живее в двуетажна къща в София.

Най-голямата им дъщеря, Габи, е родена с церебрална парализа и се нуждае от специални грижи. Майката, Петя, е все още в отпуска по майчинство и гледа децата. Бащата, Борис, работи на смени, често през нощта, за да може да помага пи отглеждането на Габи и другите две деца.

Габи е весело и усмихнато момиче. Състоянието й започва да се подобрява след като през 2006 година семейството получава финансова подкрепа, за да я заведе на лечение и рехабилитация в чужбина. Винаги, когато може да си позволи, майка й я води на специална гимнастика. Габи обича да плува и се чувства много по-добре след като е била на масаж. И двамата родители са готови на всичко, за да може Габи да се занимава с различни дейности и да развива физическите си и умствени способности.

Семейството взе от Хабитат заем за изграждане на нова баня (като пристройка към къщата), която ще бъде напълно достъпна за Габи - със специални вана и мивка. Освен това, със собствени средства, семейството ремонтира стълбището на къщата и издига нова ограда на двора.

Заетите средства се използват най-вече за материали, тъй като Борис притежава строителните знания и умения, необходими за осъществяването на ремонта. Помагат му и приятели, роднини и съседи, които идват да работят на строежа в свободното си време. Бабата и дядото на децата също помагат - докато трае ремонта те се грижат за по-малките деца на село.

Мечтата на Петя и Борис е да имат малък плувен басейн в двора на къщата, асансьор за количката на Габи и център за игри и спорт на мястото на гаража, където да канят други деца с увреждания и специалисти по рехабилитация, които да работят с децата.

 
Изработен от Сливен НЕТ; Програмиране от Христо Друмев.