Habitat for Humanity Bulgaria
You need to install, upgrade or enable your Flash Player
Начало  »  Лица и места

Жилищни подобрения за деца и семейства в риск

Историята на Стефка Маринова

Историята на Стефка Маринова

Стефка е една от жените, която получи заем по програмата за подкрепа на деца и семейства в риск. Тя живее заедно със семейството на сестра си в село Хрищени, близо до Стара Загора. Стефка има две деца – Деси и Борислав. Съпругът й Добри често отсъства заради сезонната работа, която намира. Доходите му са сравнително добри и основните нужди на семейството са задоволени. Въпреки това, Добри и Стефка не могат да вземат заем от банка, тъй като сумите, които получават не са регулярни и не могат да бъдат доказани.

Стефка е тази, която се грижи за дома и държи децата й да живеят в добри условия. Програмата на Хабитат даде възможност на Стефка да подобри състоянието на жилището си. Тя взе заем от 200 лева, за да ремонтира пода на стаята и да запълни дупките около вратите и прозорците, през които зимно време влизаше студ. Заемът трябва да се върне в рамките на една година като месечните вноски възлизат на около 20 лева и са напълно постижими за семейството.

С помощта на брат си, който е умел строителен работник, Стефка изгради наново пода и измаза стените, сложи нови линолеум и тапети. Стаята е вече много по-уютна и добре изолирана.

Семейството е доволно, че ремонта е направен преди зимата, за да може спокойно да посрещне студовете. Когато ги посетихме, Деси и Борислав доволно играеха в приятната ремонтирана стая.

Семейството планира да върне заема по-рано от предвиденото и да вземе нов, за да продължи да ремонтира дома си.

Историята на Зоя

Историята на Зоя

Зоя е на 32 години и живее заедно с трите си дъщери и родителите си в ромската махала на село Хрищени, близо до Стара Загора. Бащата ги е напуснал и сега Зоя е глава на семейството. Децата й, Зорница, Валерия и Диана са съответно на 6, 5 и 1 години.

Въпреки че се води безработна, Зоя не стои със скръстени ръце, а винаги търси възможност да припечели за семейството си - чисти, бере плодове, работи на полето. Докато е на работа, бабата и дядото гледат децата. Голямата й надежда е да получи постоянна работа в местната фабрика за гъби. Но и в момента тя успява да издържа семейството си и да връща заема, който взе за наложителния ремонт на семейния дом - малка и стара къща със значителни проблеми – пропукана стена, която всеки момент може да падне, течащ покрив, мухъл в помещенията.

През ноември 2008 година Хабитат отпусна на Зоя малък заем от 400 лева, с които семейството успя да укрепи напуканата стена. Тъй като Зоя и нейните родители показаха силно желание да продължат с подобренията и - плащайки редовно и навреме - успяха да погасят задължението си, Хабитат им отпусна още една сума. Благодарение на двата ремонта стената вече е по-добре укрепена, покривът е поправен, а около къщата е изграден бордюр против влагата и калта.

 
Изработен от Сливен НЕТ; Програмиране от Христо Друмев.