Habitat for Humanity Bulgaria
You need to install, upgrade or enable your Flash Player
Новини
Партньори
Сдружение "Самаряни"
 
Начало  »  Новини

„Работя сезонна работа и получавам минимална заплата, но успявам да пестя ”

„Работя сезонна работа и получавам минимална заплата, но успявам да пестя ” - ако ви звучи невероятно, прочетете за обучението по семейно бюджетиране на Хабитат България.

 

В периода ноември 2011 – февруари 2012 в гр.Лом близо 40 човека се обучиха как да правят семеен бюджет, какви видове приходи и разходи има, какво можем да направим за да не излизаме ‘на червено’ в края на месеца, защо трябва да заделяме пари за спешни и непредвидени разходи и може ли да бъде истина поговорката „Левче по левче – милион”.

Хабитат България организира три обучения в рамките на проекта „Достоен дом за достоен живот”, осъществен в сътрудничество с Фондация „ Рома-Лом”. Целта на обучението е да се дадат практически умения на семейства от местната общност, с помощта на които те да се справят с реални житейски ситуации и да преодоляват трудностите в условия на криза. Участниците бяха поставени в реални житейски ситуации и чрез практически упражнения работиха по казуси, близки до тяхното ежедневие.

„Планирай бъдещето си” е обучителен модул, по който Хабитат България работи вече 3 години. С него се предоставят базисни знания относно финансовото планиране на семейния бюджет. Участниците научават как да планират бъдещите си разходи, как да намалят излишните разходи, как да спестяват ефективно и как да вземат заеми и да ги управляват разумно. Това е една стъпка към прекъсване на цикъла на бедността, в който живеят много от семействата в региона.

На участниците бяха дадени практически задачи, по които те да работят през месеците след обучението. Дали наиситна са приложили наученото на практика и как това е повлияло на техни живот ще научим на последващата среща през март, на която са поканени всички участници.

Проектът „Участвай в живота си” е финансиран по Програма „ Овластяване на безвластните по време на криза – втора фаза” с подкрепата на „Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа” и Институт „Отворено общество”.

 

 

« назад

 
Изработен от Сливен НЕТ; Програмиране от Христо Друмев.