Habitat for Humanity Bulgaria
You need to install, upgrade or enable your Flash Player
Новини
Партньори
Сдружение "Самаряни"
 
Начало  »  Новини

Могат ли хора с ниски и непостоянни доходи да спестяват и да се научат да управляват семейния си бюджет?

На 5 и 6 ноември в гр.Лом се проведе иновативно обучение по финансова грамотност „Планирай бъдещето си”

Това беше първото от предвидени три обучения по проекта „ Достоен дом за достоен живот”, изпълняван от Хабитат България, в сътрудничество с Фондация „ Рома-Лом”. Целта на обучението е да се дадат практически умения на семейства от местната общност, с помощта на които те да се справят с реални житейски ситуации и да преодоляват трудностите в условия на криза.

Първата група участници са изключително доволни от обучението и са искрено мотивирани да приложат наученото на практика. За повечето от тях това беше първото участие в подобно занимание. Участниците бяха поставени в реални житейски ситуации и чрез практически упражнения работиха по теми като:

- как да разпределим правилно месечните си доходи;

- за какво харчим неразумно;

- как да заделяме средства за извънредни случаи;

- можем ли да пестим, дори и да сме с много ниски доходи;

„Планирай бъдещето си” е обучителен модул, по който Хабитат България работи вече 3 години. С него се предоставят базисни знания относно финансовото планиране на семейния бюджет. Участниците научават как да планират бъдещите си разходи, как да намалят излишните разходи, как да спестяват ефективно и как да вземат заеми и да ги управляват разумно. Това е една стъпка към прекъсване на цикъла на бедността, в който живеят много от семействата в региона.

На участниците се дават практически задачи,по които те да работят през следващите месеци. Обратна връзка по тези задачи ще може да се даде на Последващата среща, която ще се проведе през февруари 2012г.

Проектът „ Участвай в живота си” е финансиран по Програма „ Овластяване на безвластните по време на криза – втора фаза” с подкрепата на „Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа” и Институт „Отворено общество”.

 

 

« назад

 
Изработен от Сливен НЕТ; Програмиране от Христо Друмев.