Habitat for Humanity Bulgaria
You need to install, upgrade or enable your Flash Player
Новини
Партньори
Сдружение "Самаряни"
 
Начало  »  Новини

Хабитат България с награда за Проект на годината 2010

Щастливи сме да споделим, че инициативата 'Заеми за подобряване на жилищната среда на семейства с ниски доходи – партньорства в действие' бе отличена с награда в конкурса Проект на годината 2010, организиран от Фондация Лале. Дейностите по проекта се изпълняват в сътрудничество със: Самаряни - Стара Загора, Амала Приятели – Дупница, Бъдеще – Ракитово, Клуб НСО – Търговище, Плевенски Обществен Фонд Читалища – Плевен.

Фондацията работи от по утвърден модел за микрофинансиране на жилищни подобрения на семейства с ниски доходи или семейства в риск. Подобни партньорства за подобряване на жилищните условия - чрез предоставянето на безлихвени заеми - представляват иновативна и единствена по рода си практика за страната. Съвместните дейности дават възможност на местните НПО да обърнат внимание на жилищните нужди на семействата с ниски доходи и да затвърдят позициите си като организацци, които предлагат многостранен подход към решаването на социалните проблеми. Инициативата позволява да се идентифицират и предотвратят рисковете от изоставяне на децата на един много ранен стадий, а чистият и здравословен дом е предпоставка за доброто им развитие Семействата в нужда получават средства за малки, приоритетни ремонти. Получените средства се връщат във Фонда за жилищни подобрения на малки месечни вноски, съобразени с финансовите възможности на конкретното домакинство. Така средствата могат да бъдат отново използвани за следващите нуждаещи се семейства. В резултат на извършените подобрения, семействата получават по-голяма жилищна площ, младите семейства се отделят от родителите, става възможно децата и родителите да имат отделни стаи, помещенията стават по-хигиенични и изолирани от външната среда.Стандартът на живот в общността се повишава. От друга страна хората, които получават заеми, имат стимул да търсят работа и да се развиват. Моделът на Хабитат прекъсва досегашната порочна практика да се предоставят средства и услуги безвъзмездно и ' наготово' , която създава у маргинализираните общности чувство на зависимост, безотговорност и безпомощност. Напротив – чрез тази програма се дава възможност на семействата в нужда да поемат сами инциативата и да бъдат отговорни за настоящето и бъдещето си. Начинът на работа на Хабитат подсигурява устойчивост на проектите – средствата от изплащането на заемите се събират във Фонд за жилищни подобрения и се влагат отново за ремонти в домовете на нови семейства.

В продължение на досегашния положителен опит, Хабитат България планира да разшири дейността си и в други региони на страната.

Благодарни сме на всички партньори и колеги, които с професионалната си, всеотдайна работа допринесоха за този успех!

 

 

« назад

 
Изработен от Сливен НЕТ; Програмиране от Христо Друмев.