Habitat for Humanity Bulgaria
You need to install, upgrade or enable your Flash Player
Новини
Партньори
Сдружение "Самаряни"
 
Начало  »  Новини

Могат ли хора с ниски и непостоянни доходи да спестяват и да се научат да управляват семейния си бюджет? Как да подкрепим ромските общности?

От 30 ноември до 2 декември в гр.Сапарева баня Хабитат България и Сдружение „Амала-Приятели” ще проведат иновативно обучение за жители на село Крайници. Това ще бъде второто издание на обучителния модул, който включва две основни теми: как да управляваме финансите си и как да сме успешни на трудовия пазар.

 

Обученията са част от проекта „ Участвай в живота си” и целата им е да дадат практически умения на семейства от местната общност, с помощта на които те да се справят с реални житейски ситуации и да преодоляват трудностите в условия на криза. От друга страна, чрез осъзнаване на необходимостта от образование и квалификация, участниците ще бъдат мотивирани да продължат образованието си. Това е една стъпка към прекъсване на цикъла на бедността, в който живеят много от семействата в региона.

 

В началото на ноември 2010г се проведоха първите две обучения от модула. Първата група участници са изключително доволни от обучението и са искрено мотивирани да приложат наученото на практика. За много от тях това беше първата възможност да научат как се пише автобиография и мотивационно писмо. Участниците бяха поставени в реални житейски ситуации като „ интервю при работотдател” или „как да разпределим месечните си доходи”, което им даде ново самочувствие и увереност че могат успешно да се справят с тези ситуации и в реалния живот.

Ето какво сподели една от участничките: „ В момента най-големият ми интерес е децата ми да имат образование, да не са като мен неграмотни, да имат хубава работа и да са в обществото”.

 

Организаторите са щастливи да споделят, че след обучението 41 човека от село Крайници за заявили писмено желание да продължат образованието си.

 

Ето малко повече детайли за съдържанието на двете обучения:

 

„Планирай бъдещето си” е обучителен модул, по който Хабитат България работи вече 2 години. С него се предоставят базисни знания относно финансовото планиране на семейния бюджет. Участниците научават как да планират бъдещите си разходи, как да намалят излишните разходи, как да спестяват ефективно и как да вземат заеми и да ги управляват разумно.

 

„Успешни на трудовия пазар” е нов модул, разработен от „Амала-Приятели”. Участниците научават как успешно и ефективно да търсят и намират работа. Засягат се теми като: „Как да подам документи за работа”, „Интервюто за работа” „ Как да търся работа”.

На участниците се дават практически задачи,по които те да работят през следващите месеци. Обратна връзка по тези задачи ще може да се даде на двете Последващи срещи, които ще се осъществят през януари и февруари.

 

Проектът „ Участвай в живота си” е финансиран по Програма „ Овластяване на безвластните по време на криза” с подкрепата на „Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа” и Институт „Отворено общество”.

 

 

« назад

 
Изработен от Сливен НЕТ; Програмиране от Христо Друмев.