Habitat for Humanity Bulgaria
You need to install, upgrade or enable your Flash Player
Новини
Партньори
Сдружение "Самаряни"
 
Начало  »  Новини

„Ако детето живее с приятелство, то ще се научи да дава на света!“

Фондация „Здраве и социално развитие“ продължава успешната си практика за мотивиране на социална интеграция на деца чрез метода Движение, игри и спортни дейности (Movement, Games and Sport Activities, MGS)

„Ако детето живее с приятелство, то ще се научи да дава на света!“ е малка проектна инициатива, финансирана от Хабитат България с финансовата подкрепа на Фондации „ВЕЛУКС“, която се осъществява в кв.Факултета, София от HESED България.

Работата с групи деца стартира през м. октомври 2016 г. благодарение на допълнителното финансиране, което HESED получи в рамките на проект „Подобряване на жилищните условия чрез безлихвено финансиране за жилищни подобрения на семейства с ниски доходи, отглеждащи деца” . Интересните занимания ще продължат и през 2017 година. Методът избягва състезание и изключване, промотира повече кооперативност и интеграция в спорта и игрите, подкрепя гъвкавостта и подобрява психологическото им състояние като цяло. Всичко това се случва чрез развиване на социални умения у децата (адаптивност, сътрудничество, емпатия, управление на емоциите, комуникация, отговорност и т.н.)

З0 деца в училищна възраст между 10-14 години, ще бъдат включени в три последователни групи, които ще имат общо 12 сесии, по веднъж седмично в продължение на 3 месеца. Предвидена е допълнителна 13 сесия, която ще бъде посветена на запознаването им с обучителната настолна игра „Кварталът“, разработена от Хабитат България.

В допълнение участниците от групите ще се включат в „Градско училище“ – опознавателен тур из историческите забележителности на София с цел запознаване на децата с историята на града, в който живеят и с представителните му функции като столица на страната. А в края на лятната ваканция децата, младежите и родителите от квартала ще се съберат на традиционен хепънинг, за да рисуват, творят и играят заедно.

Механизмът за финансиране на малки проектни инициативи на местните партньори на Хабитат България допълва и разширява ефекта на социална подкрепа на програмата за микрофинансиране на жилищни подобрения на семейства с ниски доходи. По този начин, в дългосрочен план се максимизира цялостното въздействие на програмата и семействата получават подкрепа за комплексно решаване на поне няколко от многобройните си текущи проблеми.

 

***

Фондациите ВЕЛУКС са благотворителни неправителствени фондации, които осигуряват финансиране на научни, културни, артистични и социални проекти. Създадени са през 1981 г. от Вилум Кан Расмусен, и имат възможност да спонсорират благотворителни каузи благодарение на приходите на VKR Holding A/S и други активи. Повече за дейността на фондациите може да видите на техния уебсайт: www.veluxfoundations.dk

Хабитат България /Фондация „Подслон за човечеството”/ е национална организация на Habitat for Humanity International, чиято визия е свят, в който всеки има достойно жилище. От основаването си през 1976 г. до сега, международната организация е помогнала на повече от 6.8 милиона души да бъдат по-силни, стабилни и независими чрез жилищно подпомагане, включително строителство на нови домове, реновиране и ремонти, както и чрез разширяване на достъпа до по-добри жилищни условия чрез своите продукти и програми.

Хабитат България е създадена през 2001 год. и за периода от 15 години е успяла да предостави услуги за подобряване на жилищните условия и развитие на общността на над 5 000 семейства в 24 населени места. Организацията популяризира идеята за адекватните жилищни условия като основно човешко право и работи за активизиране на съзнанието на обществото в посока премахване на жилищната бедност. Подробна информация за дейността на фондацията можете да получите на: www.facebook.com/HabitatForHumanityBulgaria

„Фондация „Здраве и социално развитие“ (HESED) е създадена през 1998г. Мисията на фондацията е да утвърждава възможности за личностно и общностно развитие, опазване на здравето и социално благополучие, както и да създава и популяризира ефективни подходи за успешна интеграция на социално изолирани общности. Фондацията разработва и прилага успешни модели за ранно детско развитие, промоция на здраве и интегрирани услуги, които разкъсват порочния кръг на бедност и социална изолация. Мултидисциплинарният екип (научни изследователи, психолози, социални работници, педагози и медици) на фондацията разработва модел за ефективна интеграция на базата на развитие на умения за справяне: Модел за Интегрирано Развитие (МИР). Вече има работещи 3 центъра по модела МИР, които работят в три големи ромски общности в София и Кюстендил, предстои откриването на 4-ти. Подробна информация за дейността на фондацията можете да получите на: http://www.hesed.bg/

 

 

« назад

 
Изработен от Сливен НЕТ; Програмиране от Христо Друмев.