Habitat for Humanity Bulgaria
You need to install, upgrade or enable your Flash Player
Новини
Партньори
Сдружение "Самаряни"
 
Начало  »  Новини

„Опознай ме – Приеми ме“ – нова проектна инициатива с финансовата подкрепа на Хабитат България и Фондации "ВЕЛУКС"

Сдружение „Амала-Приятели“- гр. Дупница стартира нова проектна инициатива, благодарение на която ще се тества нов модел за приемственост между детската градина и началното образование за осигуряване на равен старт в образователния процес на ромските деца и ученици, с подкрепата и активното участие на техните родители и учители.

Инициативата се финансира от Хабитат България с финансовата подкрепа на Фондации „ВЕЛУКС“ и е продължение на едно успешно дългогодишно партньорство, а именно – програмата за микрофинансиране на жилищни подобрения на семейства с ниски доходи, чрез която се дава възможност на семейства, живеещи при лоши жилищни условия да извършат ремонти за подобряване условията в дома си.

В рамките на тази 5-годишна програма на местните партньори се предоставя допълнително финансиране за осъществяване на социални и общностни инициативи за децата, с които работят. По този начин, в дългосрочен план ще се максимизира цялостното въздействие на програмата и семействата ще получат подкрепа за комплексно решаване на поне няколко от многобройните си текущи проблеми.

Инициативата в Дупница „Опознай ме – Приеми ме“ предвижда разноообразни дейности, чиято обща цел е да се осигури равен старт за образование на ромските деца и ученици, чрез превръщане на културното многообразие в източник и фактор за взаимно опознаване и духовно развитие на подрастващите и създаване на атмосфера за взаимно уважение, толерантност и разбирателство.

Дейностите ще се проведат в сътрудничество с основно училище „Свети Климент Охридски” и ЦДГ №1, филиал „ХО ШИ МИН”, като ще бъдат обхванати деца от предучилищна възраст и ученици до осми клас. За децата от детската градина са предвидени разнообразни дейности и събития, като периодични посещения в учебни часове на един пилотен първи клас от основното училище, създаване на танцов състав, изучаване на песнички и други образователни занимания, които ще допринесат за успешната социализация и интеграция в образователния процес. За учениците от началния курс ще бъде създадена група по художествена литература и народни обичаи, която ще изучава традициите и ще изнася малки представления и спектакли по различни поводи. За учениците от 2-ри до 5-ти клас ще се организира занималня – допълнителни часове за усвояване на пропуснати знания, където ще се наблегне и на изучаването на български език.

Ученици от 6-ти до 8-ми клас ще се включат в отделни занимания два пъти месечно с цел изучаване на ромската култура и история.

За най –успешните участници във всички тези занимания през пролетта ще се организира и 5-дневно зелено училище в с. Добринище.

Важна част от новият модел, който се тества с този проект, е участието на родителите и учителите на децата. Те ще бъдат поканени на двудневен съвместен семинар, на който ще се говори на теми свързани с подобряване на успеваемостта на учениците и превенция на отпадането от образователния процес.

В дейностите по проекта очакваме да се включат общо над 70 деца, 30 родители и 8 учители. Тази инициатива ще продължи до юни 2016 г., а програмата „Подобряване на жилищните условия чрез безлихвено финансиране за жилищни подобрения на семейства с ниски доходи, отглеждащи деца“ се изпълнява до юни 2019 г.

 

 

« назад

 
Изработен от Сливен НЕТ; Програмиране от Христо Друмев.